Home » 2013
Tithonus II

Een Tithonus is een Land Rover 110 uit het midden van de jaren ’80 die rond 2007/2008 door het Britse Ministerie van Defensie (MOD) compleet uit elkaar getrokken is en volledig nieuw is opgebouwd. Deze auto’s zijn een perfecte basis om een project van te maken. Het chassis is vaak nog zeer goed, de versnellingsbak en tussenbak zijn gereviseerd en de auto is voorzien van een mooie Safety Devices rolkooi, geluidsdempend interieur en goede stoelen.

2011OVE_IMG_0064

De eigenaar van dit nieuwe project wilde het enige grote nadeel van deze auto’s aanpakken. Met de standaard 2.5NA is de auto een beetje traag. De meest eenvoudige oplossing is er een 200tdi in te leggen. Dit blok heeft zo’n 40 PK meer.

Samen met de eigenaar werd een plan van aanpak gemaakt: De eigenaar ging op zoek naar een geschikt blok voor een Defender (dus geen blok uit een Discovery). Dit blok is door Brooklyn Spares compleet onder handen genomen.

IMG_0006 IMG_0030 IMG_0052

In overleg met de eigenaar zijn alle werkzaamheden die nodig waren uitgevoerd en het blok is weer netjes opgebouwd met nieuwe turbo, koppelingset, dynamo etc. Tevens is er stuurbekrachtiging geplaatst.

Samen met de eigenaar is het blok ingebouwd in de Tithonus en is de auto weer netjes afgeleverd.

IMG_0089 IMG_0092 IMG_0081 IMG_0084

Stage One terug naar “huis”

Dit was een typisch voorbeeld van een gestrand project. De eigenaar was vol goede moed en zin begonnen aan een mooi project. De mooie Massai Red Stage One uit 1983 was reeds voorzien van een vers chassis en er was een nieuw schutbord ingezet en daarmee werd meteen het stuur van rechts naar links verplaatst.

Toen kwamen de eerste hick-ups bij het elektrische gedeelte. en het project werd langzaam maar zeker aan de kant geschoven. Wij kregen de uitdaging voorgeschoteld om na 7 jaar stilstand de auto weer op de weg te krijgen.

 

Met de eigenaar werd een plan opgesteld om de auto in een aantal fases aan te pakken. De basis was goed dus het was het zeker waard om aan te beginnen. Als eerste is het gehele elektrische systeem nagezien en alle delen vervangen waar nodig. De nodige “aanpassingen” waren in het verleden uitgevoerd maar alles is in originele werkende staat gebracht.

IMG_0012

Vervolgens werden alle “APK punten” aangepakt. Dat liep van een kachel met ventilator tot aan alle remmen en leidingen rondom, aandrijf assen etc.

IMG_0062

Alle rubbers van de deuren en klepjes zijn vervangen of geplaatst en er zijn twee nieuwe achterdeuren in de auto gehangen. Tenslotte waren de carburateurs aan een flinke opknapbeurt toe. Deze zijn geheel gereviseerd en de prachtige V8 is netjes afgesteld.

IMG_0081

Deze Stage One is ondertussen weer terug naar de eigenaren die er ondertussen lekker mee aan het toeren en spelen zijn.